De Werkveldtafel

Aan deze tafel laat ik mijn opgedane kennis van het werkveld zien. Ik zal beschrijven wat voor mij een spanningsveld was tijdens mijn stage. Tevens zal ik vertellen waar ik mezelf graag zou willen zien werken in de toekomst. 

 

Er zijn Social Workers werkzaam in verschillende sectoren zoals ouderenzorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, ggz maar bijvoorbeeld ook bij gemeenten. Het afgelopen jaar ben ik op verschillende plekken Social workers tegen gekomen. Ze zijn namelijk korter bij dan je denk. Op school kom je in contact met docenten die gediplomeerde Social Workers zijn. Vanuit hun krijg je dan ook theorieën en methodieken aangereikt wat er voor zorgt dat jij een goede Social Worker wordt. Verder ben ik tijdens OLP 2 in contact gekomen met een Social Worker die werkzaam was bij Radar, die mensen met een verstandelijke beperking begeleid. Ook  met Social Workers in een wijkteam in Maastricht tijdens OLP 3, die in de praktijk met de belanghebbende groep kritisch kijken naar het door de overheid opgezet beleid. Tijdens mijn stage bij Humanitas heb ik gewerkt met dak- en of thuislozen die een verslaving hebben. Tijdens deze stage heb ik veel geleerd over de doelgroep maar ook van mijn stagebegeleidster hoe zij met bepaalde situaties omgaat. Zij is zelf ook een gediplomeerd Social Worker.

 

Ik heb een spanningsveld gemerkt dat je kunt botsen met je eigen waarden en normen en die van de instelling. Zoals ik net al heb aangegeven, ben ik tijdens mijn stage afgelopen jaar werkzaam geweest bij Humanitas. Hier nam ik deel aan een maatjesproject voor dak- en of thuislozen. Aan het begin van het jaar wordt je gekoppeld aan een maatje waarmee je zelf invulling mag geven aan de dag, dit kan door activiteiten of gewoon door aanwezig te zijn en een luisterend oor te bieden. Je gaat dan ook samen een vertrouwensband opbouwen. 

Zo zijn we vaker wat gaan drinken in de stad of ergens een ijsje gaan eten. De regel voor de deelnemers van het project is dat er niets gebruikt mag worden van alcohol, drugs of andere middelen. Een voorbeeld waar heel sterk naar voren kwam dat je tijdens je werk geconfronteerd wordt met je eigen waarden en normen en met die van de instelling is mij dan ook overkomen. Ik zat met mijn maatje op het terras en hij bestelde een koffie compleet. Ik wist toen nog niet wat dat was en had er ook geen vraagtekens bij. Toen we ons drinken kregen zag ik dat bij de koffie compleet een likeurtje zat. Dit sloeg mijn maatje in een keer achterover. Als ik keek naar mijn eigen waarden en normen vond ik het niet zo erg dat hij dit had besteld, het was dan ook een ontzettend warme dag. Ik had zelf ook wel zin in een gin  tonic, dit heb ik natuurlijk niet besteld omdat ik me aan de regels moet houden van Humanitas. Ik heb er dan ook niets over gezegd tegen mijn maatje dat het eigenlijk niet mag wat hij deed en dat het tegen de regels in was van Humanitas. Achteraf had ik er spijt van dat ik niet van had gezegd, dit omdat ik op die manier ook tegen de waarden en normen in ging van de organisatie. Door eigenlijk mijn eigen waarden en normen voorop te stellen, zouden er verschillende consequenties het gevolg kunnen zijn. Zo zou mijn maatje kunnen denken dat hij het de volgende keer weer kan doen. Het gevolg voor mij kan zijn dat ik problemen krijg op mijn stageplaats omdat ik me niet aan de geldende norm heb gehouden. Tevens vond ik het moeilijk om er iets van te zeggen omdat ik bang was dat de band die ik had opgebouwd met mijn maatje op het spel werd gezet. Ik weet nu dan ook dat ik de volgende keer er gewoon iets van moet zeggen en niet bang moet zijn dat de band kapot gaat. Door duidelijk aan te geven wat de regels zijn van Humanitas en dat ik me daar ook aan moet houden kan ik duidelijkheid scheppen voor mijn maatje in wat wel en niet mag en zorg ik ervoor dat ik zelf niet meer in zulke situaties terecht kom met mijn maatje. Ook kreeg ik als tip van mijn stagebegeleidster dat als zich zoiets voor heeft gedaan ik niet goed wist wat ik met de situatie aan moest, ik haar altijd mag bellen om even samen de mogelijkheden te bespreken en te evalueren hoe ik het de volgende keer anders kan aanpakken.  

 

Ik zie mezelf als een enthousiaste en gemotiveerde Social Work student en ik kijk dan ook uit naar leerjaar twee. Afgelopen jaar heb ik als heel prettig ervaren op mijn stage waar ik genoeg ruimte had om zelf te groeien en te ontdekken welke kant ik op wil gaan. Ik heb dan ook op een plek stage kunnen lopen waar ik meteen met de doelgroep verslaafde in aanmerking kwam en waar ik meteen heel veel over deze doelgroep heb kunnen leren. Mijn vooruitzicht is dan ook dat ik graag de kant op wil gaan van de GGZ en dat ik daarna richting de verslavingszorg wil gaan. Ik twijfel dan ook of ik deze opleiding wil afmaken of dat ik zeg na jaar twee dat ik door ga studeren in de psychologie en daarna verslavingsdeskundige wil worden. Mijn twijfel ligt dan ook vooral omdat ik ook graag in jaar drie stage wil lopen in het buitenland en dat ik deze kans dan moet missen. Gelukkig heb ik hier nog even voor om over na te denken en is het eerst de bedoeling dat ik dit jaar mijn propedeuse in ontvangst mag nemen.